Lainaa.com

Analyysit

ANALYYSI – HIFK

02.03.2011, tvpeliliiga

Kilpeä kirkastamassa

Helsingin IFK:n viime kausi päättyi  totaaliseen pettymykseen, kun joukkueen kohtalo sinetöityi runkosarjan viimeisessä ottelussa Pelicansia vastaan.  Lahtelaiset ohittivat HIFK:n sarjataulukossa ja kesäloma oli tosiasia. Ensi kaudella Ari-Pekka Kovalaisen tilalle astuneen Toni Kettisen suojateilla ei ole samaan enää varaa. On tullut aika, jolloin IFK:n on pakko menestyä.

SM-liigaa pelattiin viimeksi kaudella 2007-2008.  Joulutauolla ei näyttänyt hyvältä: HIFK näytti jäävän jopa koko sarjan viimeiseksi. Kovaa kieltä kertoo tehtyjen maalien keskiarvo ottelua kohden: 0,3! Keväällä joukkue piristyi, kampesi itsensä pudotuspelitaistoon ja runkosarjan vihoviimeinen ottelu Lahden Pelicansia vastaan oli llopulta kaiken ratkaiseva. Pisteet jäivät Lahteen maalein 2-0, Janne Käkelän valmentama Pelicans eteni käsikirjoituksen vastaisesti pudotuspeleihin helsinkiläisten poistuessa kesälaitumille jättimäisen pettymyksen saattelemana. Kaikki saivat luonnollisesti kenkää.

Johtajuutta takalinjoille ja hyökkäykseen

Helsingin IFK toipui nopeasti kauden fiaskosta ja uusi rakennustyö aloitettiin. Seura ilmoitti pian pelaajasopimuksesta, joka nosti koko seuran uskottavuutta ja toi kaivattua kokemusta kokoonpanoon – Ville Peltonen palasi 15 vuoden kierroksen jälkeen takaisin kotiin. Peltonen on juuri sitä, mitä IFK kaipasi – ja on kaivannut jo kauan. Mies on kaiken nähnyt kiekkosoturi, joka pelitaitojensa lisäksi on äärimmäisen tärkeä pukukoppipelaaja.

Peltonen on Suomen maajoukkueessakin usein ratkaisevassa roolissa ollut pelaaja, joka tekee joukkuekavereistaan astetta paremman jääkiekkoilijan. Jo miehen pelkkä olemus huokuu sellaista varmuutta ja uskoa omaan tekemiseen, jota mikä tahansa joukkue tarvitsee menestyäkseen.

Peltonen ei ollut ainoa HIFK-taustainen pelaaja stadilaisten hankintalistalla. Myös toinen IFK-kasvatti Juuso Riksman teki paluun ”Nordiksen” kirkkaisiin valoihin. Riksmanin rooli ei ole kadehdittava. Paineet HIFK-maalilla ovat kenties kovimmat koko Suomessa. Riksmanille on tyrkyllä rooli seuran ykkösmaalivahtina – tehtävä, joka vaatii rautaisia hermoja suurennuslasin alla.

Riksmanin urakkaa helpottamassa HIFK:lla on tuttuun tapaan kokenut Jan Lundell. Lundell on pelannut SM-liigassa ja HIFK:ssa niin kauan kuin sarjaa on Suomessa pelattu. Harjoitusotteluiden perusteella Lundelle on edelleen hyvä kakkosvahti liigaan.

Puolustusta vahvistettiin kesällä Lahdesta siirtyneellä Mikko Kousalla. Lahtelaispuolustajalla pitäisi potentiaalia riittää ainakin geeniensä puolesta, sillä nuorukaisen isä, Keijo Kousa oli aikoinaan Suomen jalkapallomaajoukkueen kantavia voimia. Kousa olikin European Trophyssa IFK:n tehokkaimpia puolustajia, mutta pienikokoisen lahtelaisen suurimmat ongelmat ovatkin lähinnä puolustuspäässä.

Hyökkääjä Jeff Hamilton hankittiin tuomaan maalintekovoimaa. Oikealta ampuvalla kokeneella amerikkalaisella onkin yksi SM-liigan kovimmista laukauksista, jota hyödynnetään varmasti myös ylivoimassa.

Maalivahdit eivät ongelma

HIFK:lla on paperilla kasassa jälleen hyvä ryhmä, joka voi kaiken osuessa kohdalleen taistella jopa siitä kaikkein kirkkaimmasta mitalista, mutta kovien odotusten lunastaminen on IFK:lle ollut aina ylitsepääsemättömän vaikeaa. Helsinkiläisten kaikki osa-alueet kestävät vertailun pahimpien kilpailijoiden kesken, joten kysymysmerkit liittyvät lähinnä henkimaailman asioihin.

Yksi joukkueen suurimmista vahvuuksista on maalivahtipeli. Juuso Riksmanin otteet harjoitusotteluissa ovat vakuuttaneet ja maalivahdin selkäongelmat näyttäisivät olevan taakse jäänyttä elämää. Jos 33-vuotiaan Riksmanin kantti ei jostain syystä kestä, IFK:lla saattaa olla maalivahtiongelma. Kakkosmaalivahti Jan Lundell on kuitenkin liigan paras kakkosmaalivahti ja voi runkosarjassa torjua pitkiäkin jaksoja hyvin antaen taustatukea Riksmanille. Pudotuspeleissä Lundelliin ei ole luottaminen.

Puolustuksessa ei luudi yhtään pelaajaa kauden 2006-2007 miehistöstä. Paluuta yrittävän Toni Söderholmin on nyt noustava huippuvuosiensa tasolle.  Jos kokenut Söderholm tässä onnistuu, on IFK:n pakisto jopa pelottavan vahva. Mikko Kurvinen, Martti Järventie ja Markus Kankaanperä muodostavat terveenä ollessaan pakiston selkärangan. Pakisto kaipaisi kuitenkin yhtä rightin puolen viivatykkiä ollakseen täysipanoisen vahva. Nykyiselläänkin se riittänee runkosarjassa mainiosti. On myös muistettava, että Jeff Hamilton toimii viivapelotteena ylivoimassa.

Hyökkäysosasto on myös vahva. Häikäisevä, koko ajan kehittyvä Mikael Granlund on valmis ottamaan ykkössentterin paikan HIFK:n hieman kapealta keskikaistalta. Granlund saa rinnalleen paljon laatua, sillä HIFK:lta löytyy useita ykkösketjuun ja ylivoimaan kelpaavia hyökkääjiä. Vasta kauden kynnyksellä sopimuksensa uusimaan päässyt Kimmo Kuhta tuo tärkeitä variaatiomahdollisuuksia ketjuihin. Peltonen on myös hyvässä kunnossa, joten tehoja voidaan odottaa. Juha-Pekka Haatajassa on potentiaalia jopa joukkueen ykköspyssyksi. Haataja on monipuolinen laitahyökkääjä, joka pystyy ratkaisemaan otteluita.

Myös Teemu Ramstedtille on tarjolla iso rooli. Hänen odotetaan ottavan kakkossentterin roolin. Toisaalta myös Petteri Wirtasen kova työnteko voidaan palkita kakkosketjun paikalla. Joni Töykkälä rouhii nelosketjussa. Granlundia tuskin keskellä nähdään, elleivät loukkaantumiset sekoita pakkaa. Joukkueen ollessa terve ratkaisuvoimaa löytyy kolmesta ketjusta, etenkin kun Jeff Hamilton pystyy pelaamaan sekä laita- että keskushyökkääjän tontilla.

Pakko onnistua

Viime kauden kevät kypsytti monet pitkäaikaisetkin fanit. Joukkueen piti olla jälleen tarpeeksi vahva, mutta tuloksena oli kaikkien aikojen pannukakku. Nyt HIFK on ajautunut tilanteeseen, jossa sillä ei ole varaa samanlaiseen katastrofiin.

Naapuriseura Jokereista kaapattu Toni Kettinen on kovan paineen ja huomion alaisuudessa. Tulosta olisi tultava. Edelliskauden surkea menestys ja ennen kaikkea luhistuminen kovassa paikassa laitettiin monien papereissa nimenomaan valmennuksen piikkiin. Tuolloin joukkue oli syksyllä kaikkea muuta kuin valmis kauteen. Vaikka joukkue piristyikin hieman keväällä, kostautui kesäinen yksipuolinen voimaharjoittelu karmaisevalla tavalla. Kaikki katsovat nyt Kettistä – mitä hän tekee toisin? Kettisellä ei ole hetkeen Hadankaan menemistä, jossei Ilmalassa saavutettu menestys uusiudu Helsingissä.

Kestääkö maalivahdin pää, ja osaako Toni Kettinen taikoa oikeanlaisen menestysreseptin. Jotta playoff-kirous haihtuisi IFK:n yltä, pitää joukkueen yksinkertaisesti uskaltaa pelata omilla vahvuuksillaan. Eväät mestaruuteen ovat olemassa – jälleen kerran.

ARVIO:
HIFK tulee takavuosien tyyliin jälleen menemään helpohkosti välieriin, mutta siitä eteenpäin menestys riippuu monesta tekijästä. Peltonen, Riksman ja Hamilton hilaavat joukkueen playoffeihin,  riittää kun muut syttyvät keväällä.


2 vastausta

  1. Kimmo sanoo:

    IFK ISKI TAAS NYT ON MUILLA MIELI MAAS!

  2. Matti Hagman sanoo:

    Veikataan tässä:

    – että Jan Lundell tulee ryöstämään ykkösvahdin paikan itselleen viimeistään runkosarjan lopussa.

    – että HIFK tulee menemään aina finaaleihin saakka, joissa valmentaja Toni Kettisen paineensietokyky ei ikävä kyllä tule kestämään ja tuloksena on harmittava hopea.

    – että Ville Peltonen tulee voittamaan sekä runkosarjan että playoffsien pistepörssin.

    Terveisin Matti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *